fredag 15 januari 2010

Gustaf Heden & Distracting Noises




Jag får en hel del mail från band som vill komma och spela antingen i butiken eller i Malmö och oftast så blir det inget av. För några dagar sedan fick jag dock ett mail som fick mig att höja på ögonbrynen, i det stod det bl.a:

"Jag heter Gustaf Heden, soloartist verksam i New York och är hemma ett par månader för att mastra min debutskiva som jag spelade in i Edinburgh med the Fire Engines, samt för att förhoppningsvis göra en video med Andreas Nilsson."

The Fire Engines!!! Detta legendriska skottska band! Han har spelat in med dem, oj oj oj. Direkt svarade jag och nu hoppas jag på en kväll i februari på Babel...vi får se.

Gå in på hans myspace och lyssna, jag tänker på Television Personalities, Pete Doherty, Fire Engines (såklart) och Adam Green. Min favorit är låten Fucking Hippies.


onsdag 13 januari 2010

Writers block del1

Här kommer första delen i en bokförlagsserie här på rundgång. Vi kommer framöver presentera ett antal mindre förlag som vi tycker ger ut spännande böcker, vilka vi även kommer att sälja på rundgång. Först ut är bokförlaget Atlas.





Atlas ger ut reportageböcker och skönlitteratur och är sammanfogat med den fritt vänsterinriktade Arenagruppen tillsammans med tidskriften Arena och tankesmedjan Arena Idé. Förlaget har sitt kontor i Stockholm och ger ut ca 15 böcker om året. De böcker vi valt ut till denna introduktion är:


Josefine Adolfsson – Farlighetslagen
Josefines andra bok efter den uppskattade ”Kårnulf was here” utspelar sig på Kuba efter muren fallit och Sovjetunionen upplösts. ”Farlighets-lagen” handlar om hur historien kan gå i otakt. Hur min vardag kan bli din nostalgi och mitt fängelse kan vara din dröm. Var går den tunna gränsen mellan idealisering, övergrepp och en brinnande längtan efter något annat?
”Höstens stora läsupplevelse för mig.” GP


Lisa Bjurwald & Maria Blomquist – God dag kampsyster! Kvinnorna inom extemhögern
Vilka är kvinnorna inom extremhögern och vad lockar dem till en rörelse som framstår som så kvinnofientlig?
”God dag kampsyster!” ger en unik inblick i den nazistiska rörelsen i Sverige. Läsaren får bland annat lära känna Anna och Emelie, två unga kvinnor som gått med i rörelsen på senare år. Dessutom granskas kvinnornas roller i både nazistiska grupper och främlingsfientliga partier, såväl historiskt som i dag. ”God dag kampsyster!” utmanar våra föreställningar om den nazistiska och högerextrema rörelsen som en i huvudsak manlig gemenskap.


Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Naturen
Ni vet när man utsätts för en riktig katastrof. Som i krig. Som i reell kränkning. Bortom utbrändhet, finanskrisen och sexism. Som i absolut oförutsedd förlust. När man ser världen rasa. När någon plötsligt säger att det gröna är rött. Man tappar bort sig själv. Fattar fel beslut. Försöker rädda sig själv, men förvärrar i stället läget. Stannar kvar på brottsplatsen, hoppas att man genom sin blotta existens ska upphäva skadan. Man stannar där i mörkret.
”Naturen” är Caroline Ringskog Ferrada-Nolis debutroman och är nominerad till Borås Tidnings debutantpris.


Elin Berge & Frida Hyvönen – Drottninglandet
En fotoreportagebok av Elin Berge med soundtrack av Frida Hyvönen.
I det lilla samhället Fredrika i Västerbotten planeras ett bygge av Europas största buddhistiska tempel. Anledningen är de många kvinnor från Thailand som bor i bygden. Fotografen Elin Berge har i flera år följt ett antal kvinnor i samhällena längs Sju Älvars Väg mellan Umeå och Fredrika. Hon har mött kvinnor som bott i Sverige i tjugo års tid och kvinnor som nyss anlänt.


Martin Gelin – Det amerikanska löftet
Martin Gelin har skrivit en berättande reportagebok om USA, med Barack Obamas presidentkampanj som återkommande tråd. Det är en berättelse om ett historiskt ögonblick i USA, om de kulturella strömningar som präglar ett land som fortfarande står på tröskeln till 2000-talet, om de utmaningar som väntar och om de förhoppningar som riktas mot Obama.

För mer info om bokförlaget Atlas och dess utgivning se www.bokforlagetatlas.se

måndag 11 januari 2010

Ny Liars på väg!

Jag vet inte vad ni tyckte men förra Liars skivan var ju inte så rolig alltså, nått spår var fint men som helhet höll den inte den höga kvalité som jag tycker att man kan begära av Liars. Men nu så! Det är en ny fullängdare på ingång och den är mycket bra, Sisterworld ska den heta och Proud Evolution (låten nedan) är mycket bra. Skivan är självklart förbokad hos min distributör.

tisdag 5 januari 2010

Årets skivor 2009: Dennis Lood




Då var det min egna tur att avslöja min lista, tror det eller ej men jag har aldrig gjort en årsbästalista innan... i år ville jag testa. Och då peppade jag andra oxå, så det blev en årsbästa överdos, sån är jag! Jag är inte helt säker på såklart om jag har placerat allt rätt, men allt finns med som betydde nått för mig 2009. Och ja, jag vet att många av mina vänner och jag har skivor som sammanfaller, det är oundvikligt. En sak till, i sista sekunden bytte jag nummer 1 på listan. Taken By Trees skiva har betytt så oehört mycket för mig under hösten så jag var bara tvungen!

2009 enligt mig:

1. Taken By Trees - East Of Eden
2. Animal Collective - Merriweather Post Pavilion
3. A Place To Bury Strangers - Exploding Head
4. Fontän - Winterwhila
5. The Very Best - Warm heart of Africa
6. Health - Get color
7. Wooden Shjips - Dos
8. Crystal Stilts - Alight Of Night (kom visst 2008...men skit samma)
9. Blank Dogs - Under and under
10. The Bear Quartet - 89

11. The Emperor Machine - Space beyond the egg
12. Simian Mobile Disco - Temporary Pleasure
13. Jack Penate - Everything is new
14. DD/MM/YYYY - Black Square
15. The Fine Art Showcase - Dolophine Smile
16. These Are Powers - All Aboard Future
17. Shogun Kunitoki - Vinonaamakasio
18. The Pains Of Being Pure At Heart - s/t
19. Fire! - You Liked Me Five Minutes Ago
20. Makthaverskan - s/t

21. Telepathe - Dance Mother
22. Fever Ray - s/t
23. Jamie T - Kings & Queens
24. The XX - XX
25. bob hund - Folkmusik för folk som inte kan bete sig som folk

Bara för att demonstrera hur svårt det här är så kommer här en lista på band som kunde varit med, antingen har jag inte hunnit lyssna in mig eller så har jag upptäckt dem lite försent eller så försvann de bara ur minnet när listan gjordes:

Fuck Buttons, Crystal Antlers, AA Bondy, Dirty Projectors, Corridor,
Ganglians, Pollyester, Girls, Oneida, OM, Lovvers, Wavves, Yacht,
Pterodactyl, Neon Indian, Japandroids, Sonic Youth, Matt & Kim,
Pictureplane, Skriet, Mi Ami, Atlas Sound, Memory Tapes, CFCF,
Audionom, The Field, Crepes, Big Pink, Empire Of The Sun,
Times New Viking, Skriet, Junior Boys

Av: Dennis Lood



måndag 4 januari 2010

Årets skivor 2009: Billy Leahy




Billy is from Irland (därför skriver jag på engelska), he did the classic thing and meet a wonderful Swedish girl and moved to Malmö. Which makes me and our friends happy, because we get to know Billy and became good friends. The first time I meet him was on our yearly crayfish party (kräftskiva), and Billy got so drunk after all that schnapps so he had to call his girlfriend to come and help him to get home... And after that party we are friends and I really wanted Billy to be on the blog with his year list. So here it is, enjoy!

Billy´s 2009:


1-5:
Taken by Trees: East of Eden
Fever Ray: Fever Ray
Animal Collective: MPP
So Cow: So Cow
Crystal Antlers: Tentacles

6-10:
Black Dice: Repo
Girls: Album
Times New Viking: Born Again Revisited
The XX: xx
The Very Best: Warm Heart of Africa

11-15:
These Are Powers: All Aboard Future
Lovvers: OCD Go GO Girls
Oneida: Rated O
DD/MM/YYYY: Black Square
Mika Miko: We Be Xuxa

16-20:
Wooden Shjips: Dos
Health: Get Color
Nite Jewel: Good Evening
Telepathe: Dance Mother
YACHT: See Mystery Lights

21-25:
Melt-Banana: Melt Banana Lite Live Ver 0.0
bob hund: Folkmusik För Folk Som Inte Kan Bete Sig Som Folk
Sonic Youth: The Eternal
Japandroids: Post-Nothing
Casiotone for the Painfully Alone: Advance Base Battery Life

"I've still to get my mitts on the records, so no Fuck Buttons or Twinkranes on the list. The Fuck Buttons show in Loppen is my call for gig of the year though.
Wolf Eyes, Pterodactyl, A Place to Bury Strangers, Psychic Ills, Nurses, Neon Indian... I just needed more time with you."

RIP: Mika Miko 2003-2009

By: Billy Leahy

Årets skivor 2009: Simon Eliassson




Simon är Disco Akademin och Sergio Rizzolo (gästdj på nästa Tricks/Tricks/Tricks), känd från radion eller närmare bestämt P3-Pop. Simon är oxå en del av Prejka, bloggen från Malmö där även Psychic Malmö ingår. Kolla in hans blogg HÄR. Simon är en god vän med god smak, kolla upp hans årsbästa!

Simons 2009:

1. Lugnet - No.1 12"
2. Mark Seven - Travelogue 12"
3. Mudd/Ahmed Fakroun - Drago 12"
4. Soiree - Introducing Soiree EP 12"
5. DJ Kaos/Tiedye - Love the Night Away 12"
6. Free Disco - Leftfield Boogie/Odd Summer 12"
7. Ronny & Renzo - Me, Myself, Good 12"
8. Prins Thomas - Mammut/Remiksosaurus/Fitzpatrick 12"
9. Kool DJ Dust - Ancient Astronauts 12"
10. Mike Burns - Everybody's Mantra/Disco Child 12"
11. Albion - Space Time Continuum 12"
12. Dompteur Mooner - Music for Espionage 12"
13. Azari & III - Hungry for the Power 12"
14. Blackdisco - Vol.3 - Real Good Time
15. AMO1 - Bonnie & Clyde 12"

Av: Simon Eliassson