onsdag 13 januari 2010

Writers block del1

Här kommer första delen i en bokförlagsserie här på rundgång. Vi kommer framöver presentera ett antal mindre förlag som vi tycker ger ut spännande böcker, vilka vi även kommer att sälja på rundgång. Först ut är bokförlaget Atlas.

Atlas ger ut reportageböcker och skönlitteratur och är sammanfogat med den fritt vänsterinriktade Arenagruppen tillsammans med tidskriften Arena och tankesmedjan Arena Idé. Förlaget har sitt kontor i Stockholm och ger ut ca 15 böcker om året. De böcker vi valt ut till denna introduktion är:


Josefine Adolfsson – Farlighetslagen
Josefines andra bok efter den uppskattade ”Kårnulf was here” utspelar sig på Kuba efter muren fallit och Sovjetunionen upplösts. ”Farlighets-lagen” handlar om hur historien kan gå i otakt. Hur min vardag kan bli din nostalgi och mitt fängelse kan vara din dröm. Var går den tunna gränsen mellan idealisering, övergrepp och en brinnande längtan efter något annat?
”Höstens stora läsupplevelse för mig.” GP


Lisa Bjurwald & Maria Blomquist – God dag kampsyster! Kvinnorna inom extemhögern
Vilka är kvinnorna inom extremhögern och vad lockar dem till en rörelse som framstår som så kvinnofientlig?
”God dag kampsyster!” ger en unik inblick i den nazistiska rörelsen i Sverige. Läsaren får bland annat lära känna Anna och Emelie, två unga kvinnor som gått med i rörelsen på senare år. Dessutom granskas kvinnornas roller i både nazistiska grupper och främlingsfientliga partier, såväl historiskt som i dag. ”God dag kampsyster!” utmanar våra föreställningar om den nazistiska och högerextrema rörelsen som en i huvudsak manlig gemenskap.


Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Naturen
Ni vet när man utsätts för en riktig katastrof. Som i krig. Som i reell kränkning. Bortom utbrändhet, finanskrisen och sexism. Som i absolut oförutsedd förlust. När man ser världen rasa. När någon plötsligt säger att det gröna är rött. Man tappar bort sig själv. Fattar fel beslut. Försöker rädda sig själv, men förvärrar i stället läget. Stannar kvar på brottsplatsen, hoppas att man genom sin blotta existens ska upphäva skadan. Man stannar där i mörkret.
”Naturen” är Caroline Ringskog Ferrada-Nolis debutroman och är nominerad till Borås Tidnings debutantpris.


Elin Berge & Frida Hyvönen – Drottninglandet
En fotoreportagebok av Elin Berge med soundtrack av Frida Hyvönen.
I det lilla samhället Fredrika i Västerbotten planeras ett bygge av Europas största buddhistiska tempel. Anledningen är de många kvinnor från Thailand som bor i bygden. Fotografen Elin Berge har i flera år följt ett antal kvinnor i samhällena längs Sju Älvars Väg mellan Umeå och Fredrika. Hon har mött kvinnor som bott i Sverige i tjugo års tid och kvinnor som nyss anlänt.


Martin Gelin – Det amerikanska löftet
Martin Gelin har skrivit en berättande reportagebok om USA, med Barack Obamas presidentkampanj som återkommande tråd. Det är en berättelse om ett historiskt ögonblick i USA, om de kulturella strömningar som präglar ett land som fortfarande står på tröskeln till 2000-talet, om de utmaningar som väntar och om de förhoppningar som riktas mot Obama.

För mer info om bokförlaget Atlas och dess utgivning se www.bokforlagetatlas.se

Inga kommentarer: