torsdag 31 december 2009

Årets skivor 2009: Mathias Larsson
Mathias och min vänskap började med att han gjorde annonser åt Rundgång. Sen har vi bara fördjupat och fördjupat den, när jag sen "tvingade" Mathias att börja spela skivor och hans nya alias Do The Math föddes blev vi även dj-kolleger och har delat många fina stunder i dj-båset på snart alla ställen i stan! Här är hans 2009.


Bra 2009 enligt Do The Math.


♥ Social Circkle - City Shock – No Way Records

Galet kvick snorunge-punk-r’n’r. Årets ”Career Suicide - Attempted Suicide”. Tightare än ett par nerpissade guldleggings. Ångrar mig gravt att jag missade dem när de spelade i Malmö i höstas.


♥ Fontän – Winterwhila – Information

Något av den svenskaste dansmusik som någonsin skrivits. Fontän förmedlar en funkig melankoli passandes på valfritt granskogsdisco. För en gångs skull kan jag instämma i ett ”do believe the hype”.


♥ Herpes - Komm Vorbei E.P. – Fin Du Monde

Punkare gillar att dansa (något som de flesta här i Malmö vet efter diverse utekvällar) och Herpes visar dem hur man gör det. Deras sprittande Neue Deutsche Welle-punk var mer smittsamt än svininfluensan 2009.


♥ Arcadion - Ghost feeder 12" – DC Recordings (jaja kom i december 08 men vafan)

Äntligen några som vet hur man mixar digitalt med analogt. Bara ett av många brillianta släpp från ett av 2009 års starkast lysande skivbolag DC Recordings; dansgolvens räddare.


♥ Big Business - Mind the Drift – Hydra Head

När jag inte trodde de kunde bli bättre och mer dynamiska så tar de ett sjumilakliv och släpper bomben Mind the Drift. Episkt så du tappar brallorna. Originellt så det visslar om det. Genre? Deras helt egna. Kan de äntligen få lite ordentlig cred nu tack?


♥ The Emperor Machine – Space Beyond The Egg – DC Recordings

Plockar av det mest attraktiva från 70- & 80-talets dansmusik och trycker ner det i en tidsmaskin inställd på 2009. Essensen av nydisco enligt mig.


♥ Morne – Untold Wait – Feral Ward

Massiv & stämningsfull doooooooooooom släppt på ett punk/hardcorebolag, hur låter det? Lyssna själv & bli fast.


♥ Death – …For the Whole World to See – Drag City

Musikaliska skattletarna på Drag City hittade i år en kista 77-karatsguld som legat nergrävd sedan 1975. En aldrig tidigare släppt fullängdare packad med banbrytande, funkig, minimalistisk, proto-punk som får hakor att tappas.


♥ Casiokids – Verdens Störste Land / Fot I Hose 7" & Casiokids - Finn Bikkjen 7" – Moshi Moshi Rec

Aldrig någonsin förr har det norska språket låtit så rätt i mina öron. Bestyckade med låtar som superlimmar sig fast på hjärnan och i benen attackerade Casiokids dansgolven i år. Kjempegrejt!


♥ Night Fever – New Blood – Adult Crash

Dessa köpenhamnsbördiga, kokainsniffande, vettvillingar med ena foten i harDCore-myllan & den andra i åttiotalets metalträsk tog punkscenen med storm. Det är pubertalt, det går undan och det är alldeles, alldeles skidefedt.


♥ Patrick Cowley & Jorge Socarras – Catholic - Macro Recordings

Danspionjären och koklockans skyddshelgon Patrick Cowley samt hans kollega ”Indoor Life”-vokalisten Jorge Socarras skapade ett album för över trettio år sedan som först i år sett dagens ljus. Och det låter som inget annat; i positiv bemärkelse.


♥ Slöa Knivar - 7" EP - DMC Rec

Leila K mår bra, är pissed off, har bytt namn till Patricia och sjunger numera i Malmö/HBG-gruppen Slöa Knivar. Den hårdaste, skånska, knogmackan du kunde lägga på skivtallriken 2009.

♥ Bear Quartet - 89 - Adrian Recordings

”89” var årets underligaste skiva. Den innehöll en otroligt eklektisk mix av allt från Black Sabbath-riff till flumbaleariska, proggigt dansanta, tongångar. Allt detta levererat av ett svenskt svår-indieband som jag aldrig tidigare fastnat för. Perplex är bara förnamnet. Tur då att ”genial” är dess efternamn.


♥ A Place to Bury Strangers – Exploading Heads – Mute

Jesus & Maria vilka kakofoniska ljudväggar! Taggiga & smekande shoegaze-gitarrer blir lustmördade av en satanisk, ettrig, trummaskin. Ännu ett band som kopierar det förgångna och gör det snudd på bättre än originalet (ja ni läste rätt!).


♥ Vitalic – Flashmob - Different/PIAS

Den egensinnige & oftast gravt ojämne Pascal Arbez aka Vitalic kom i år med uppföljaren till 2005 års makalösa (bortsett från den deuchiga ”My Friend Dario”) fullängdare ”OK Cowboy”. ”Flashmob” är inte riktigt lika hänförande men den har ändå något primalt kraftfullt över sig som gör den till en smärre tour-de-force som är svårt att värja sig från.


♥ Irepress - Sol Eye See I - Translation Loss

Irepress släppte i år efterföljaren till ”Samus Octology”, ett av 2007 års stora utropstecken för mig. På ”Sol Eye See I” fortsätter de, med fingertoppskänsla, att utveckla sin egensinniga, instrumentala, mix av post-rock, post-metal, math-rock, jazz, filmmusik & progg. Avnjutes helst i ett par hörlurar framför ett förbisusande landskap ombord på till exempel ett tåg.


♥ Matt & Kim – Grand - Fader Label

En sparsmakad men energisk duo 2009? Funkar det fortfarande? Ja, i allra högsta grad! Speciellt om man kallar sig Matt & Kim, gör smått naiv men ösig pop och har kaotiskt euforiska liveframträdanden som skulle göra de flesta punkband gröna av avund.


♥ Pictureplane - Dark rift – Lovepump United

Travis Egedy, alias Pictureplane, var i år förband till Health när de spelade på Debaser i Malmö. Tyvärr så var det en grå vardag, tyvärr så var det helt fel lokal/publik för att hans glammiga 90-talsdoftande hybridmix av trance, synth, techno, dancehall, afrobeat m.m. (listan kan göras längre än lång) skulle komma till sin rätt. Boka om snälla!


♥ Bubblare (eller de som nästan nådde ända fram):
Wooden Shjips – Dos – Holy Mountain & Health – Get Color – Lovepump United
Om både Wooden Shjips & Health hade varit lika energiskt pumpande, stabila & intensiva på skiva som de var live 2009 så hade de stått som herrar på täppan. Nu låter det som att de fegat ur i studion av någon anledning, något som ledde till en halvbesviken liten suck snarare än en förbehållslös tumme upp. Men oj vilka spelningar.

Att sedan alla från Marissa Nadler till Municipal Waste till Lhasa till Andrew Bird med flera har släppt nya alster detta år kan inte hjälpas. Jag har helt enkelt inte hunnit lyssna på dem ännu. 2009 var ett svårt musikår på flera sätt för mig men som tur är behöver man ju inte upptäcka sin nya favoritskiva/-artist samma år som den släppts.
Av: Mathias Larsson

Inga kommentarer: